Jar vo vlakoch ZSSK: Sezónne menu v reštauračných vozňoch od 20. marca

20. 03. 2025

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s partnerom WAGON SLOVAKIA KOŠICE (WGS) uvádza do ponuky reštauračných vozňov nové sezónne menu. Od štvrtka 20. marca 2025 si cestujúci na trase Bratislava – Žilina – Košice v 14 reštauračných vozňoch budú môcť vychutnať výber jedál prispôsobený jarnému obdobiu.

Sezónne menu v reštauračných vozňoch

Nová ponuka zahŕňa jedlá, ktoré reflektujú ľahšie chute. Cestujúci si môžu vybrať napríklad paradajkovú polievku, šaláty s tofu alebo kuracím steakom, hovädzí guláš či thajský Udon pad med. V ponuke je aj nový dezert – lávový čokoládový koláč. Vybrané reštauračné vozne ponúkajú aj čapované pivo.

Dostupnosť a objednávka jedál

Cestujúci si môžu jedlo objednať vopred prostredníctvom portálu www.wagonexpres.sk a následne si ho vyzdvihnúť pri bare reštauračného vozňa. Celú ponuku nového menu v reštauračných vozňoch ZSSK nájdete na webe – Reštauračné vozne | ZSSK.

Cestujúci 1. triedy majú k dispozícii špeciálnu ponukovú kartu s možnosťou donášky priamo na ich miesto.  Prostredníctvom QR kódu si môžu prehliadnuť aj kompletnú ponuku jedál na mobilnom zariadení.

Menu v číslach

Služby reštauračných vozňov sa už tradične tešia veľkej obľube. Za minulý rok sa predalo 22 572 porcií raňajok, 50 339 porcií hlavných jedál a podalo sa 159 418 káv, čo dokazuje, že pojazdná vlaková reštaurácia je dôležitou súčasťou diaľkového cestovania a cestujúci ju aktívne využívajú ako pohodlnú možnosť stravovania počas svojej cesty.

Cestovanie s komfortom – hodinový takt a služby na palube

ZSSK od nového cestovného poriadku zaviedla celodenný hodinový takt na trase Bratislava – Žilina – Košice, čím sa výrazne zlepšila frekvencia spojov na tejto najdôležitejšej železničnej trase na Slovensku. Vlaky kategórie Ex 6xx TATRAN a Ex 5xx KRIVÁŇ premávajú v pravidelných intervaloch a zabezpečujú spoľahlivé a pohodlné spojenie medzi východom a západom krajiny.

Vo väčšine Expresov je radený reštauračný vozeň, kde si cestujúci za obslúženia trojčlennej posádky WGS môžu vychutnať sezónne menu priamo počas jazdy. V prípade, že reštauračný vozeň nie je z technických dôvodov k dispozícii, alternatívou je mobilný bar, ktorý ponúka výber drobného občerstvenia. Informácie o tom, či je vo vlaku pravidelne radený reštauračný vozeň alebo mobilbar, sú dostupné v cestovnom poriadku.

ZSSK aj naďalej pokračuje v rozširovaní a zlepšovaní služieb, ktoré spríjemňujú cestovanie. Okrem pravidelnej obmeny menu v reštauračných vozňoch zaviedla automaty na občerstvenie vo vybraných vlakoch na trase Nová Baňa – Banská Bystrica. Táto služba umožňuje cestujúcim jednoduchý a rýchly prístup k nápojom a drobnému občerstveniu. Automaty sú umiestnené v priestoroch, ktoré umožňujú pohodlný prístup aj počas jazdy vlaku, a akceptujú bezhotovostné platby, čo uľahčuje ich využitie. ZSSK tak rozširuje dostupnosť občerstvenia aj v regionálnych vlakoch, kde nie sú radené reštauračné vozne alebo mobilbary, čím zvyšuje komfort cestovania pre všetkých cestujúcich.

Jarná sezónna ponuka v reštauračných vozňoch ZSSK

Občerstvenie v bistro vozni ZSSK

Reštauračné vozne sú radené na expresoch linky Bratislava – Košice


ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK realizuje priemerne denne 1 818 vlakov, z toho v diaľkovej doprave 428 vlakov a v prímestskej a regionálnej doprave 1 390 vlakov. Zastavuje v 705 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2 872 kilometroch tratí na Slovensku.

Skip to content