Zažite čaro železnice zblízka na Rušňoparáde v Košiciach

13. 05. 2024

Posledná rozlúčka s elektrickou jednotkou Pantograf

  • Posledný májový víkend bude v Košiciach patriť železnici
  • Historické i najmodernejšie vlaky ZSSK na jednom mieste
  • Zábava pre malých i veľkých fanúšikov železnice

 

BRATISLAVA – Už o dva týždne, 25. a 26. mája, sa v Košiciach uskutoční 21. ročník Rušňoparády, najväčšej prehliadky historických a moderných železničných vozidiel na Slovensku. Toto podujatie, ktoré organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Podvihorlatským železničným spolkom, je skvelou príležitosťou pre celú rodinu zažiť čaro železnice zblízka. Brány depa budú v sobotu otvorené od 9:00 do 16:30 a v nedeľu od 10:00 do 15:00.

„Minuloročná Rušňoparáda prilákala takmer 12-tisíc návštevníkov. Tento rok bude opäť najväčším lákadlom množstvo historických, ale aj moderných vlakov. Slávnostne sa rozlúčime s poslednou starou elektrickou jednotkou, Pantografom, ktorá do svojej konečnej stanice príde v pondelok 13. mája. Vyradzovanie starých vlakov je prirodzená súčasť modernizácie našej vlakovej flotily,” hovorí Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK.

Návštevníci si budú môcť pozrieť:

  • Historické železničné vozidlá: Parné rušne Papagáj z Popradu, CP 600 a Dvojka alebo Štvorkolák z Hanisky pri Košiciach, motorové a ručné dreziny a mnoho ďalších.
  • Moderné železničné vozidlá: Rušne 383 Vectron a 350 Gorila, elektrická jednotka 660/661 Panter a spoločenský a reštauračný vozeň.
  • Chill out zóna v modernej vlakovej jednotke 660/661 Panter: Návštevníci si tu budú môcť oddýchnuť, dozvedieť sa o produktoch a službách ZSSK a vyskúšať si interiér jedného z najmodernejších vlakov. K dispozícii bude klimatizácia aj Wi-Fi pripojenie.
  • Veterány: V nedeľu sa v Košiciach predstavia aj desiatky historických veteránov, ktoré sú súčasťou akcie 500 km slovenských. ZSSK ich prepraví do Košíc autovlakom. Návštevníci si budú môcť pozrieť ich vykládku v priestoroch košickej autorampy
  • Zábavné aktivity pre celú rodinu: Nostalgické jazdy vlakom a retro autobusom v Košiciach, tvorivé dielne, ukážky policajnej, hasičskej a vojenskej techniky, simulátor prevrátenia vozidla, šmýkačka, skákacie atrakcie, hudobný program od Usmievanky a mnoho ďalších.
  • Výstava „Študuj dopravu“: Pre žiakov a študentov bude pripravená prezentácia benefitov práce v ZSSK a výhody duálneho vzdelávania.

 

Medzi košickou železničnou stanicou a depom bude v hodinových intervaloch bezplatne premávať kyvadlová doprava. Depo ZSSK sa nachádza 10 minút pešou chôdzou od stanice i centra mesta.

Vstupenky platia na oba dni a kúpite ich priamo na mieste podujatia alebo na stanici pred kyvadlovou dopravou:.

  • Dieťa: 2,50 eur
  • Dospelý: 5 eur
  • Rodinná vstupenka: 12 eur

 

Plagát Rušňoparáda 2024 Košice (PDF, 2,92 MB)

Už 25. a 26. mája sa v Košiciach uskutoční 21. ročník Rušňoparády.

Okrem historických mašiniek možu návštevníci podujatia vidieť aj to najnovšie z flotily ZSSK.

 


ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK realizuje priemerne 1 723 vlakov denne, z toho 8 IC vlakov, 273 ostatných diaľkových vlakov a 1 442 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 705 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2 840 kilometroch tratí na Slovensku.

Skip to content